30 Ekim 2009 Cuma

ezikus homilus



kürk mantolu madonna'daki madonna ablaya değil de raif efendiye kendimi daha yakın bulmamın hayra yorulur bir yanı olmadığı kanaatindeyim. işte başlığımız da bu yüzden. ezik insanlar, kendini ifade etmekten kaçınan çekingen insanlar.. aslında onlardan biri değilimdir genellikle, daha doğrusu içten içe belki öyleyimdir ama bunu pek dışarıya vurmam. ama bazen pörtleyiveriyor bu halim. misal şu an. kalkıp konuşmam gereken bir durum var ama kalkıp gidemiyorum bile.


bu arada kitap gayet bayık başladı ama ortalarında bir yerlerinde atağa geçti, iyi de oldu. haftalardır sürünen kitabı en nihayetinde bitirebildim. kendimi tebrik ederim.


neyse, ne diyordum, heh eziklik meselesi. insan neden ezik olur acaba? kendine güvenmediği için. peki insan neden kendine güvenmez? bence bu aileyle ilgili bir durum. aile sürekli onu ezmiş ve sen ne anlarsın diye baskılamıştır. ya da konuşmaya teşvik etmemiş, fikrini sormamıştır. fikri sorulmayan insan da düşünemez, düşünmeyen insan da konuşamaz. bu böyle zincirleme uzar gider. düşünme tembeli olur çıkar insan. biri fikrini sorarsa apışır kalır, feleğini şaşar. ama gün gelir birisi ona başka bir dünyanın kapılarını açar. ancak o başka dünyayı onun varlığı yarattığı ve içselleştiremediği için bu başka dünya o varlığın yitip gitmesiyle sona erer.


işte mutsuz son.

1 yorum:

malumafatrus dedi ki...

bence aile baskın bir faktör değil. bu durumlarda hep aynı örnek verilir genelde, bak bakalım bir ailenin iki çocuğu da aynı mıdır? misal ben de bazen süper ezik bazen de kaplan gibiyimdir:) yani o karaktere doğmadan önce kodlanan bişey, şekil ve şartlara göre değişiklik göstermesi normal tabi.

buraya gelirken deniz otobüsünde yerime geçececeğim, 3 lü koltuklar var ve ben özellikle belirtip cam kenarı almışım. Gittim aile bir de çocuklu olduğundan 3 koltuk da dolu, pardon yerime geçebilir miyim dedim, insanlar da normal olarak cam kenarına doğru keçip en yakın yeri koridor tarafını boşalttılar ben de normal ezikliğimi aşarak benim yerim cam kenarı ama dedim.

normal de bunu demenin hakkı olduğunu düşünen insanlar vardır ama benim gibi ezikler, bunu dediği için aileye ayıp ettiğini düşünen vicdanları ile yaşamaya alıştıklarından, hakkı olanı istemeyi bazen lüks sanarlar.
ama ben bu kısımları atlatma evresindeyim. Çok yakın zamanda da süper yırtık olucam, gör bak demedi deme:)