11 Ağustos 2010 Çarşamba

Ramadan the mobarek!

Ramazan geldi hoşgeldi, çalsın davullar, patlasın toplar, güm güm güm.. Benim için tek güzel yanı fırından çıkan sıcak pide olan ramazanla bağlantım az çok aşikar. Herkesin inancı, mantığı kendine, bana göre de saatlerce aç kalıp, gecenin bir körü yemek yiyip yatmak, sonra sabaha karşı yemek yiyip tekrar yatmak ve gün boyu susuz kalmak pek mantıklı değil. Sabah erkenden kalkıp servise binen insanların ofisteki halleri de her ramazan'da olduğu gibi bu sene de perişanlık. Sabah gelir gelmez masada 15 dakika kestirmek, öğlen tatili boyunca uyumak, toplantı esnasında kapanan gözler, yavaşlayan algılar, ağırlaşan hareketler, konuşmama, hareket etmeme, suratsızlık.. Amaç yemek yemeden normal hayatı devam ettirmek değil mi bu işte? Sahura kalkıp, iftara kadar uyuyan adamın orucuyla, sahura kalkıp iftara kadar yük taşıyan adamın orucu bir mi? Ölçü değeri ne tabii, o da ayrı bir tartışma konusu..

Benim için oruç mesela bir ay boyunca küfretmemek olabilir veya sinirlenmemek. Ya da para harcamamak mesela. Ya da tatlı yememek olabilir. Ama dışarıda 50 derece sıcak varken susuz kalmak manalı bir oruç olmaz bana. Peki, oruç tutup kan şekeri düştüğü için sinir katsayısı yükselen, etrafına bağırıp çağıran insanlar hangi kategoride değerlendiriliyor? Bir kere iftara on dakika kala bir otobüse binmiştim, adam iftara yetişmek için maslaktan taksime 9 dakikada gitmişti. Hiçbir durakta durmamıştı, benim açımdan sevaba girmişti, ama durakta saf saf bekleyen insanlardan beddua almıştır şüphesiz. Üstelik otobüse binebilenleri de çabuk çabuk geçin diye azarlıyordu. Bu arkadaş hangi kategoride peki?

Peki ya bayramlar, daha bir ay var ve tatilden yeni dönmüş olacağımız için herhangi bir şehirdışı programımız yok fakat şimdiden gözümde büyümekte bayram meselesi. Gereksiz aile muhabbetleri, koşturmaca, trafik, kalabalık,vs.. Evden çıkmamak en muhteşemi..

3 yorum:

varol döken dedi ki...

gerçekten ama gerçekten oruç'un amacı ne? iradeyi test etmek mi? aç insanları anlamak mı? daha iyi bir insan olmak mı? bunların hangisini gerçekleştiriyor oruç? siz 1 ay oruç tutup 11 ay değişen adam gördünüz mü? körü körüne hiçbir inanca saygım yok benim açıkçası, ama öyle işte diye verilecek bütün cevaplara da karnım tok...

ayrıca 8 saat aç kalmak da nefsi terbiye falan etmez, sıkıyorsa gidin bugün ekmek bulsanız da 3 gün sonrası için ne bulacağını bilmediğiniz bir hayat yaşayın!

malumafatrus dedi ki...

Birileri sana zorla oruç falan mı tutturdu Varol, ne bu asabiyet?

Dini inancın bir mantığı olması gerektiğini düşünmüyorum ben. Aynı zamanda, başkasına zarar vermedikçe kimsenin kimsenin inancını da sorgulama hakkı olduğunu da düşünmüyorum.

varol döken dedi ki...

bir başkasındaki inancı değil inancın kendisini sorguluyorum... kimseye gidip niye oruç tutuyorsun diyecek halim yok ama tekrar söylüyorum buna karşılık yok sağlıklı yok nefsi terbiye ediyor cevaplarına da karnım tok...

dini inancın neden bir mantığı olması gerekmiyormuş? dinler ne için varlar? insanı daha iyi bir insan yapmak için? peki insan daha iyi bir insan oluyor mu? hayır... o zaman neden soramıyorum ben, bak sorgulamak değil sormak...